Najnovejša galerija

Dan živali v Grosupljem 2019 (04.10.2019)

Pomembne novosti, ki jih uvaja KZS

Datum in čas objave:     22.07.2017 19:00


Pozdravljeni!Kinološka zveza Slovenije (KZS) uvaja za vse aktivne lastnike psov (vzreditelje, razstavljavce, tekmovalce,...) nekaj novosti, ki so objavljene na spletnih straneh KZS. Predvsem opozarjamo na obvezno analizo DNK - DNK profiliranje, ki je potrebno tudi za pridobitev oz. podaljšanje vzrejnega dovoljenja in ob prijavi paritve za plemenjaka in plemenko (veljavnost od 1.9.2017) ter ob vpisu v Slovensko rodovno knjigo (veljavnost od 1.1.2018).Podrobna POJASNILA lahko preberete TUKAJ!Posredujemo vam nekaj sklepov Komisije za strokovna vprašanja:KSV K9-1/2017: Sklep za parjenje v ožjem sorodu

Za paritve v ožjem sorodu velja poseben režim ravnanja, in sicer:

1. Za izvajanje tega sklepa se šteje, da sta paritvena partnerja v ožjem sorodu, če imata vsaj 1 (enega) skupnega prednika znotraj 3 (treh) generacij.

2. Za paritev v ožjem sorodu potrebuje vzreditelj soglasje VK in KSV.

3. Vzreditelj pripravi vlogo za odobritev paritve v sorodu na način, ki ga zahteva VK.

4. VK vlogo obravnava in sklep skupaj z utemeljitvijo pošlje KSV v potrditev.

5. KSV predlagani sklep potrdi ali zavrne v roku 5 (pet) delovnih dni.Sklep se takoj objavi na spletnem portalu KZS, istočasno pa se posreduje vsem VK. VK naj pri pripravi navodil vzrediteljem upoštevajo čas, ki ga potrebuje KSV.KSV K9-2/2017: Sklep za izredni vzrejni pregled

Za izredne vzrejne preglede velja poseben režim ravnanja in sicer:

1. Izredni vzrejni pregled se lahko izvede izjemoma, ob zelo utemeljenih razlogih.

2. Obvezna je prisotnost 2 (dveh) članov VK.

3. VK za izvedbo izrednega VP potrebuje soglasje KSV.

4. VK vlogo za izvedbo izrednega VP skupaj z utemeljitvijo pošlje KSV v potrditev.

5. KSV izvedbo izrednega VP odobri ali zavrne v roku 5 (pet) delovnih dni.Sklep se takoj objavi na spletnem portalu KZS, istočasno pa se posreduje vsem VK. VK naj pri pripravi navodil vzrediteljem upoštevajo čas, ki ga potrebuje KSV.Od Državne vzrejne komsije za BPP žal nismo prejeli še nobenih navodil.Novosti se uvajajo tudi za vzrejne referente, za katere je predvideno obvezno izobraževanje in licenciranje.Hkrati vas obveščamo, da je pravkar izšla nova dvojna tematska številka revije KINOLOG s podnaslovom "Vzreja od A do Ž".

Poleg celovitih informacij za vzreditelje prinaša tudi sklepe organov in komisij KZS v zvezi z vzrejo ter seznam veterinarskih organizacij s sklenjeno pogodbo z Veterinarsko zbornico Slovenije o izvajanju RTG slikanja za ugotavljanje prirojenih napak okostja pri psih in odvzem vzorcev za DNK. Nakup priporočamo!KZS objavlja tudi vabilo na brezplačni seminar o razstavljanju psov, ki bo potekal 26.8.2017 v Grosupljem. Prijave sprejemajo do 21.8.2017 na e-naslovu sekretarkzs@kinoloska.si.