Nega

Nega dlake

Za grobo umazanijo uporabljajte sprva mehko krtačo s ščetinami, nato pa gumijasto krtačo “Zoom groom”, ki pobira odmrle dlake in masira kožo. Za česanje priporočamo glavnik z dolgo-kratkimi kovinskimi zobmi. Česanje enkrat na teden povsem zadošča, izjema je čas menjave dlake. Pozorno in nežno je potrebno razčesati dlake pod in za ušesi, rep, zadnjo stran nog. Vsako česanje naj bo prijetno in ne predolgo. Pridnost vedno nagrajujte sproti. Vedno kužka češite na istem kraju, najbolje na kaki mizi na vrtu in sproti nagrajujte. Nego bo privzel kot prijetno dolžnost in delo, ne kot igro. 

Mladega kužka ne kopamo - mokrega le obrišemo z brisačo - dokler se sam poleti ne poda v vodo. Tudi takrat mokrega osušimo z brisačo in počešemo. Mladiči imajo namreč zelo slabo razvito termoregulacijo, zato je nevarnost, da ga prehladimo, velika. Moker kuža smrdi, če ima slabo negovano in zanemarjeno dlako. Pri mladih psih zato lahko namesto kopanja uporabimo posip. Psa naj ne bi kopali več kot dvakrat letno, pri tem je priporočljiva uporaba dobrega nevtralnega šampona za pse brez izrazitega vonja. Koža in dlaka sta mastni, s pretiranim kopanjem pa s šamponom to maščobo odstranimo. S tem povzročimo hiperprodukcijo maščobe, ta pa ima močan vonj, zato ugotavljamo, da naš kuža smrdi. Koža se lahko tudi preveč izsuši, pride do luskanja in kuža ima prhljaj. Nekateri šamponi za pse imajo za našega psa preveč intenziven vonj (čeprav ga človek ne čuti), zato se kuža po kopanju tako rad povalja po nesnagi. S tem pač nevtralizira premočan vonj, ki mu ga je pri kopanju “vsilil” lastnik.

Oči in ušesa čistimo z robčki, prepojenimi z blagim razkužilom, ki se dobijo v boljših trgovinah ali pri veterinarju. Za čiščenje ušenega masla uporabljamo kapljice po nasvetu veterinarja. Da ne bo izkušnja slaba, je treba kapljice ogreti na telesno temperaturo!!

Mladega psa je priporočljivo čimprej privaditi na čiščenje zob – sprva le kot dotik, kasneje s posebnim naprstnikom ali s pasjo krtačko. Zobna pasta za pse s fluorom deluje tudi kot zaščita pred zobnimi oblogami, kar omogoča, da bo imel Vaš kuža dolgo lepe in zdrave zobe.

Posebno težavo predstavlja novemu lastniku mladega kužka odpravljanje zunanjih zajedalcev: bolhe in klopi lahko naredijo veliko škode, zato se z obema nadlogama spopademo takoj, ko ju opazimo. Bolhe uspešno zatira preparat Frontline, ki ima dobo delovanja 3 mesece proti bolham in mesec dni proti klopom ter se dobi tudi za mladiča že od 10. tedna dalje. Če opazimo eno bolho, to pomeni, da jih je v bližini še najmanj 100, zato poleg vseh živali z insekticidom poškropimo tudi okolico (ležišče, špranje v tleh, ipd.). Insekticidne ovratnice so za pse večjih dolgodlakih pasem skoraj neuporabne, ker ne dosežejo svojega namena. Če je skupaj več psov, ki se med seboj igrajo, ližejo in grizejo, pa obstaja tudi nevarnost zastrupitve. Če se že odločimo za uporabo ovratnice, mora biti ta prilagojeni starosti in teži psa. Bruhanje, driska, neješčost in hujšanje so znaki zastrupitve! Zelo dobre rezultate daje preparat Program. Tablete, ki preprečujejo razmnoževanje bolh, dajemo enkrat mesečno. Za odstranjevanje klopov uporabljajte izključno pinceto za klope, ki je za drobiž dosegljiva v vsaki trgovini s pasjo opremo. Hitro in v celoti lahko z njo odstranimo klopa, hkrati pa ga ne stiskamo, s čemer bi lahko pospešili vnos bakterij v telo psa.