Kako preveriti vzreditelja?

Vprašanja, ki jih morate zastaviti vzreditelju, ko kupujete mladička

 

Članstvo v naši skupini (nekdanjem klubu), ki se zavzema za dosledno spoštovanje vzrejnih pravil v korist pasme, je pomembno priporočilo za vzreditelja.

 

 • Kako dolgo že vzreja to pasmo, katere druge je vzrejal prej?
  Leta izkušenj z eno oz. največ dvema pasmama so nedvomno priporočilo. Če ste naleteli na vzreditelja, ki je zamenjal že vse do sedaj modne pasme psov, ste našli zaslužkarja brez strokovnega znanja, torej se hitro obrnite. Prav tako zapustite vzreditelja, kjer vzrejajo množično z več psicami hkrati in je materialni interes v ospredju.
 • Katere dedne okvare se pojavljajo pri pasmi?
  Vsaka pasma ima svoje značilne dedne napake, zato vzrediteljeve nevednosti ali malomarnosti ne spreglejte, sicer boste ceno zanju plačali vi.
 • Kaj je vzreditelj naredil, da bi zmanjšal možnost dednih okvar pri svojih psih?
  Preglejte dokumentacijo, veterinarski pregled, rentgenski izvid, mnenje sodnika na vzrejnem pregledu.
 • Kje sta pasja starša? Ju lahko vidim?
  Mati mladičev, ki si jih ogledujete, mora biti vedno na vpogled, mirna, družabna in lepo vzgojena. Značaj mladičkov vam verjetno ne bo všeč, če so vzrediteljevi psi zaprti po pesjakih, plašni ali napadalni. Oče lahko živi daleč stran, vendar lahko vidite njegovo fotografijo in predvsem fotokopije dokumentov.
 • Katere so dobre in slabe lastnosti staršev in kakšne naslove imata? Lahko vzreditelj pove kaj o njunih rodovnikih?
  Vzreditelj naj ve, kakšni so vrhunski predstavniki pasme. Z nenehnim iskanjem najboljše vzrejne kombinacije izboljšuje pasmo in zagotavlja vrhunsko kakovost legel. Naslovi prvakov v rodovnikih obeh staršev so potrdilo, da se je vzreditelj potrudil vzrediti dobre pse. Nekaj šampionov dva ali tri kolena nazaj pa ne pomeni ničesar, še najmanj, če so le na eni strani od staršev. Dober vzreditelj vam bo znal opisati odlike in hibe vseh svojih psov: oblika glave, oči, zobovje, hrbtna linija, okotenost, gibanje, nastavitev in nošnja repa, obarvanost in nenazadnje značaj!
 • Kje so psički zrasli?
  Potrebujete mladička, ki ve, kako ropota pralni stroj in mlinček za kavo, ki se je že vozil v avtomobilu, ki pozna pod nogami občutek preproge (in je ne zamenja s travo), parketa, ploščic... Najboljši odgovor je torej »pod našimi nogami«, bojte pa se tistih, ki vzrejajo v pesjaku, v skednju, v garaži...
 • Kako je vzreditelj kužke navajal na družbo?
  Vzreditelj mora poskrbeti, da kužki spoznajo ljudi obeh spolov, po sili razmer si »izposodi« tudi otroke. Mladič mora srečati, še preden gre od doma, druge zdrave in dobro socializirane! živali in biti seznanjen (na njemu primeren način) z mnogimi življenjskimi situacijami.
 • Kako je ocenil kužke?
  Vzreditelj naj bi najbolje poznal značaj svojih mladičev in znal razlikovati med psom, ki popolnoma ustreza standardu pasme in takim, ki od njega odstopa in ni primeren za vzrejo ali razstavljanje. Te razlike naj kupcu tudi opiše. Psičkov značaj mora ustrezati značaju in razmeram pri kupcu: psiček neprimernega značaja je enaka napaka kot izbira neprimerne pasme ali spola.
 • Kaj pa garancija?
  Nakup brez pogodbe je zgrešen nakup, kljub temu pa velja opozorilo: pogodba je obveza tako za vzreditelja kot za kupca, končni cilj pa je zaščita najbolj ranljivega elementa - mladička.
 • Kdaj lahko vzamem kužka domov?
  Če so mladiči na razpolago pri šestih tednih, je to prvi znak slabega vzreditelja. V naslednjem mesecu se morajo od bratov in sester ter od matere še veliko naučiti, predvsem pa jih je treba navajati na družbo človeka. V tem času so zaželjeni pogosti obiski novega lastnika. To je čas za medsebojno spoznavanje in za odgovore na mnoga vprašanja.

(Podlaga za besedilo je knjiga »Psi za telebane« Gine Spadafori, Založba Pasadena)