Bachovi cvetlični izvlečki

Po krivici zapostavljeni in premalo znani Bachovi cvetlični izvlečki

Vedno znova, kadar koli pomagam pri reševanju vedenjskih ali zdravstvenih težav, sem presenečena nad izjemno močjo cvetličnih kapljic

 

Vse številčnejši uspešno rešeni zapleti pričajo, da so Bachove cvetlične kapljice po krivici zanemarjene, saj jih v okviru humane alternativne medicine uporablja le majhno število terapevtov in še ti skupaj z drugimi metodami. Ponudbo terapije za živali pa lahko naštejemo na prste ene roke. Povsem drugačna je zgodba v tujini, kjer je Bachove cvetna terapija bistveno bolj razširjena in tudi upoštevana.

Kot smo v naših prispevkih že poudarjali, je uporaba Bachovih cvetnih izvlečkov napisana na kožo skrbnikom živali, ki s svojimi pasjimi (mačjimi, idr.) prijatelji živijo v tesni bivalni skupnosti in znajo natančno opisati razpoloženje živali; pa ne le razpoloženje, ampak tudi značajske lastnosti in oceniti svoj odnos do živali. Napačna izbira cvetnega izvlečka nima nikakršnih škodljivih posledic razen te, da zdravilo pač ne deluje. Zelo smiselno pa je izbrati dva, tri ali celo do pet izvlečkov, da zajamemo čim širši spekter težav. Bistveno je vedeti, da ne zdravimo simptomov posamezne bolezni, pač pa stanje, v katerem se žival nahaja.

Zelo značilen je citat iz zapuščine dr. Edvarda Bacha, ki se je sicer ukvarjal tudi s homeopatijo, vendar je zanikal temeljni nauk homeopatije, da se enako zdravi z enakim: »Sovraštvo včasih premaga še večje sovraštvo, pozdravi pa se lahko samo z ljubeznijo. Okrutnost lahko včasih zaustavimo z okrutnostjo, zares izginila pa bo samo tam, kjer imata premoč dobrohotnost in usmiljenost. Strah lahko v ozadju še večjega strahu od časa do časa pozabimo, toda strah lahko resnično pozdravi le popoln pogum. V globljem pomenu besede enako enakega ne more pozdraviti.« Kako zelo resnično! Iz napisanega lahko sklepamo o blagi naravi in izjemni globini avtorja terapije, ki ima tudi sama take lastnosti.

Za pravilno izbiro Bachovih cvetnih izvlečkov potrebujemo vsaj nekaj informacij, za uporabo enega od pripravkov pa je potrebno le nekaj volje in dejstvo, da ga imamo vedno pri roki. Gre za t.i. »reševalno zdravilo«. Kombinacija cvetličnih izvlečkov pod imenom Rescue Remedy je zagotovo eno najbolj uporabljanih pripravkov tako za ljudi kot tudi za zdravljenje živali. Opisujejo ga kot »škatlico za prvo pomoč v steklenički«. Veliko veterinarjev v tujini uporablja kapljice za pomiritev živali pred pregledom, kirurškim posegom ipd. Pogosto je to prvi ukrep, ko žival trpi zaradi šoka. Če se zdravstvenim težavam pridruži še strah, v devetdesetih primerih od stotih je to nedvomen primer, sprostitev veliko pripomore k zdravljenju.

Reševalno zdravilo Rescue Remedy sestavlja običajno naslednjih pet cvetličnih izvlečkov:

  1. Nedotika (Impatiens glandulifera): odpravlja nemir, razdražljivost, razburjenje, ki običajno spremljajo stres, ta pa se kaže kot napetost mišic in bolečina
  2. Srobot (Clematis vitalba): pripravek v primeru izgube zavesti, slabosti, ki spremlja poškodbo
  3. Popon ( Helianthemum nummularium): zdravilo za grozo, paniko, histerijo in velik strah
  4. Češnjelika sliva (Prunus cerasifera): pri izgubi duševnega ali telesnega nadzora
  5. Betlehemska zvezda (Ornithogalum umbellatum): za stanja, ki jih povzroči telesna poškodba ali duševni zlom

Kombinacija izvlečkov uspešno kljubuje stanjem kot so žalost, stres, napetost in vzpostavlja mir, pomiritev, sprostitev.

Nekaj primerov uporabe:

-         kot podporna terapija, ko gre za nenadne kritične dogodke kot je nesreča, zobozdravstvena oskrba, rane, šok, operacija, poškodba

-         kot varna alternativa pomirjevalom in protibolečinskim sredstvom

-         kot dodatek rahli anesteziji za zelo majhne hišne živali (glodavci)

-         kot pripomoček pri neželenih stranskih učinkih anestezije pri živalih, ki so bile rojene s carskim rezom in za pomoč pri njihovem oživljanju

-         pri zapletih ob anesteziji in pri zastoju srca

-         pri akutnih dihalnih stiskah

-         pri zaporah sapnika zaradi krča

-         kot pomoč pri okrevanju po vročinskem udaru ali izčrpanosti

-         podpora pri celjenju ran

-         podpora pri mnogih stanjih kot npr. po piku žuželk, ugrizih živali, opeklinah, kolikah, krčih, vročinskih udarih, poškodbah, nervozi, paralizi, zastrupitvi, piku kače, kihanju, nenadnemu kolapsu, zvinu,…

-         pri strahu pred nevihto, grmenjem, ognjemetom,…

Iz vsega navedenega je razvidno, da je Rscue Remedy res univerzalna podpora našim živalskim prijateljem, ko jih preseneti čustveno neravnovesje, bolezen ali slabo počutje.

Bachovi terapevti poudarjajo, da skrbniki živali ob nesrečah in nenadnih urgentnih stanjih ne pomislijo, da lahko z nekaj zaporednimi odmerki kapljic svoji živali rešijo življenje. Ob obisku veterinarja so živali velikokrat prestrašene, kar povzroča napetost, ki lahko oteži diagnostiko in celo zamegli pravi vzrok bolezni.

Frizerji, ki negujejo pse ali mačke, poročajo, da je po uporabi kapljic Rescue Remedy bistveno manj ugrizov njihovih štirinožnih strank, pri kopanju in česanju so živali bolj sproščene in dogodek zanje ne predstavlja običajnega stresa. Posebno poglavje uporabe Rescue Remedy predstavljajo razstave in okoliščine, ko mora žival določen čas preživeti v kletki. Sem štejemo tudi živali v trgovinah in zavetiščih ali na daljših potovanjih. Nenazadnje pozabljamo, da velikokrat tudi šolanje predstavlja za žival velik stres, ki se pogostokrat prenaša po vrvici z vodnika na psa in nazaj. Ne gre prezreti, da Rescue Remedy lahko učinkovito pomaga. In najpomembnejše: mnoge oblike neželenega vedenja imajo globlje vzroke v duševnosti živali, kot si običajno mislimo, in zato lahko z Bachovimi cvetličnimi izvlečki naredimo več kot z energično prevzgojo.

Nakup posameznih Bachovih cvetličnih izvlečkov ali skrbno določenih mešanic je danes preko spletnih strani preprost in razmeroma cenen. Rescue Remedy za humano uporabo obstoja v najrazličnejših oblikah, v zadnjem času pa ponujajo tudi originalni proizvod za veterinarsko uporabo. Za razliko od humanega so cvetlični izvlečki konzervirani v glicerinu in jih zato živali raje použijejo.

 

Kako izbrati prave Bachove kapljice?

V skoraj vsakem od prispevkov, ki obravnavajo dopolnilne metode zdravljenja, omenjamo vsaj enega od izvlečkov iz velike družine Bachovih cvetličnih kapljic

 

Številnim, ki te izvlečke že uporabljajo ali pa bi jih želeli še bolj uspešno, bo koristilo nekaj namigov, kako izbrati pravo kombinacijo kapljic. Vedeti je potrebno, da Bachove cvetlične kapljice zdravijo psihosomatske motnje na temelju znakov, ki jih bodisi terapevt ali skrbnik razbereta iz obnašanja živali, seveda pa tudi na podlagi zdravstvenih težav samih. Tako skrbnik kot veterinar se morata zavedati, da gre tu za zdravljenje vzroka bolezni in ne za njene posledice.

V navodilih za zdravljenje so vedno uporabljeni izrazi, s katerimi sicer opisujemo človeške lastnosti in značilnosti, vendar jih po temeljitem opazovanju značaja živali lahko v prenesenem pomenu zelo točno uporabimo tudi za opisovanje vedenja in čustvovanja živali.  Pravilna izbira izvlečka ali kombinacije več izvlečkov torej temelji na sistematičnem opazovanju vedenja živali in okoliščin, v katerih se to vedenje pojavi. Na splošno lahko govorimo o učinku Bachovih kapljic na podlagi telesnega ustroja (konstitucije) in na podlagi razpoloženjskih značilnosti posamezne živali.

Konstitucijski pripravki

Že ime samo pove, da gre za zdravila, ki jih izbiramo na podlagi prirojenih značilnosti živali, tako značajskih potez, temperamenta, obnašanja. Pogosto, vendar ne vedno, gre za tipične lastnosti, ki so značilne za vrsto živali oziroma posamezno pasmo. S tem v zvezi ustreza posamezni vrsti ali pasmi tudi enake vrste Bachov cvetlični izvleček. Kot primer navajajo repik (Agrimony), ki ustreza pasmi irski volčji hrt. Pasma naj bi bila ravnodušne, mirne narave in deluje vedro ter maha z repom, četudi nima ravno vzroka za veselje. Po drugi strani je konstitucijsko zdravilo za bolj zadržane in samostojne osebke (kot npr. za mačke, za arabce med konji in salukije med psi) vodna vijolica (Water Violet). Hrast (Oak) pa predpisujemo odpornim vrstam in pasmam, ki veljajo za drzne in pogumne, npr. pastirskim pasmam, ponijem (Shetland, Exmoor, Connemara)… V vsakem primeru pa je najbolje poiskati za posamezen ustroj osebku lastno, najustreznejše zdravilo.

Razpoloženjski pripravki

Cvetlični izvlečki se uporabljajo tudi za blaženje prehodnih razpoloženjskih, t.j. vedenjskih in iz njih izvirajočih zdravstvenih težav. Uporabljajo se lahko ne glede na izbiro konstitucijskega pripravka, veliko izvlečkov pa se daje živali hkrati s konstitucijskim pripravkom.

Prvo pravilo, ko izbiramo Bachove cvetlične izvlečke, pravi, da je potrebno žival pazljivo opazovati. V veliki prednosti so tisti skrbniki, ki si s svojimi hišnimi ljubljenci pretežni del dneva delijo skupni življenjski prostor. Nujno je, da si svoje ugotovitve skrbnik tudi zapiše: konstitucijske lastnosti, značaj, razpoloženje, vse oblike vedenja, ki kakor koli odstopajo od značilnega in utečenega. Vsak nenavaden dogodek, ki nakazuje vedenjsko ali zdravstveno težavo, je potrebno analizirati kar se da natančno: čas in okoliščine, v katerih se je problem pojavil pa tudi vse soodvisne dogodke. Vir težav je potrebno iskati tudi v odnosu med skrbnikom, družinskimi člani oz. drugimi osebami, ki se ukvarjajo z živaljo, in med živaljo samo. Tako se terapevt ali skrbnik počasi, korak za korakom dokoplje do vzroka težav, ki je lahko očiten na prvi pogled, lahko pa je potrebno postopno odkrivati celoten vzorec obnašanja živali. V tuji literaturi najde skrbnik dovolj napotkov, da na podlagi opisanega stanja živali najde pravi pripravek ali njihovo kombinacijo.

Za primer vzemimo psa, ki se boji nevihte in grmenja: v tem primeru bo dobil pripravek krinkar (Mimulus); tega predpisujemo v primeru poznanega vzroka za strah. Kadar pa je žival prestrašena iz neznanega razloga, pride v poštev pripravek trepetlike (Aspen).

V naslednjem koraku si pomagamo s preglednico opisov, v katero umestimo izbrani pripravek. Poiskati je potrebno namreč popoln opis (»sliko«) pripravka, podrobne učinke na psihično in fizično počutje, druge indikacije za njegovo uporabo in druge izvlečke, s katerimi se lahko izbrani uporablja v kombinaciji. V koliko podrobnosti ustrezajo stanju živali, potem je skrbnik oz. terapevt lahko prepričan, da je izbrani izvleček pravilen. V nasprotnem primeru, ko se stanje živali in indikacije za uporabo izvlečka v veliki meri  ne ujemajo, se ponovno vrnemo na preglednico indikacij.

Včasih je izbira kapljic še posebno težka, ker je vzrok težav zelo težko poiskati. Takrat se je potrebno ravnati po načelu postopnosti: najprej upoštevamo glavne znake in nato manj pomembne. Tisti znaki, ki jih v opisu delovanja posameznega izvlečka navaja literatura najbolj pogosto, veljajo tudi za najbolj ustrezne pri izbiri zdravila.

Ker gre pri uporabi Bachovih cvetličnih kapljic za celostno zdravljenje, holistični veterinarji še posebej poudarjajo pomembnost odnosa med skrbnikom in domačim ljubljenčkom. Nemalokrat se namreč zgodi, da je prav skrbnik tisti dejavnik, ki v živalski duševnosti (namenoma ali nenamerno) povzroča težavo. Spregleda namreč znake stresa, ki je vse pogostejši vzrok za zdravstvene težave in presodi, da so razmere, ki jih ustvari za svojo žival, v mejah normale. Za konja je težko reči, da je »normalno«, da je cele dneve zaprt v majhnem hlevu, za ptico, da je zaprta v kletki, za psa, da je priklenjen na verigo. Prav tako je zgolj človekova družba premalo za tiste domače živali, katerih predniki so sicer v naravi živeli v krdelih. Znaki, kot so grizenje in žvečenje nenavadnih predmetov, praskanje, brcanje, renčanje, oblizovanje,…. so lahko znanilci stresa. Tako, poudarjajo veterinarji,  imajo fizične in psihične težave hišnih živali lahko svoj izvor tudi v načinu, kako ljudje - vključno s skrbniki - ravnajo z njimi. Razpon neustreznega ravnanja s hišnimi živalmi sega od slabega ravnanja in zanemarjanja pa vse do pripisovanja človeških lastnosti in počlovečenja. Vse stopnje v tem odnosu pa dejansko onemogočajo terapevtu, da odkrije resničen vzrok težav.      

Cvetlične kapljice se predpisujejo v obliki kapljic in sicer le en posamezen izvleček naenkrat. Poprečen čas jemanja je pet dni, lahko pa se podaljša na dva tedna in več. Običajno štiri kapljice zadostujejo za eno dozo, manj le pri zelo majhnih živalih.  Velike pasme psov dobivajo po šest kapljic izvlečka in konji npr. po 10 do 15 kapljic, najmanj štirikrat dnevno. Najbolj zanesljiv način dajanja je neposredno na ali pod jezik živali, nič narobe pa ne bo, če bo žival kapljice dobila v vodi za pitje, mleku ali hrani.

 

Mojca Sajovic