Erlihioza

Erlihioza

Erlihiozo pri psih povzroča več različnih vrst mikroorganizmov iz rodu Ehrlichia. Bolezen je razširjena skoraj po vsemu svetu, zadnja leta pa je vse bolj pogosta tudi v Sloveniji.

 

Erlihiozo prenaša rjavi pasji klop. Inkubacijska doba je 7 dni, toda okužba je možna že po nekaj urah od ugriza okuženega klopa.

Tako kot pri boreliozi so tudi pri erlihiozi znaki nespecifični in jih zlahka spregledamo.
Simptomi so lahko različni: depresija, izguba telesne teže, neješčnost, slabokrvnost, krvavitve (npr: iz smrčka, v predelu dlesni, notranje krvavitve), otečene bezgavke, boleče mišice in sklepi, izcedek iz smrčka, bolečine v hrbtu ali vratu, kri v urinu, izcedek iz oči, povišana telesna temperatura, slabost in motnje v prebavi, izguba dlake, srbečica in praskanje (čeprav pes nima alergije ali zunanjih zajedavcev) itd.
Posledice okužbe so lahko meningitis, encefalitis, odpoved ledvic, srca in jeter, kap in (notranje) krvavitve v črevesju. V primeru, da erlihioza ni zdravljena (dlje časa), privede do pogina živali.

Erlihiozo lahko z gotovostjo potrdimo samo s pomočjo testiranja z odvzemom krvi. Če sumite, da se je vaš pes okužil z erlihiozo, obiščite veterinarja in prosite za testiranje omenjene bolezni. Rezultate vam bodo iz ambulante navadno sporočili najkasneje v roku dveh tednov. Če je test pozitiven, veterinar psu predpiše zdravljenje z antibiotiki, ki lahko traja več tednov. Odvisno od prizadetosti psa se veterinar odloči tudi za morebitno transfuzijo krvi, pa tudi za infuzijo elektrolitskih tekočin.

Erlihioza se pojavlja v treh stopnjah: vprvi stopnji (mila ali akutna faza) se običajno pojavi blag prehlad ali infekcija, zato se te znake pogosto spregleda. Če žival ni ustrezno zdravljena, bo bolezen napredovala na naslednjo stopnjo ali v zadnjo, kronično fazo. Škoda, ki se naredi organizmu med akutno fazo, je v večini primerov ozdravljiva in popolno okrevanje je mogoče. Posledično je tudi v akutni fazi zdravljenje najbolj učinkovito. Zato je zelo pomembno zgodnje odkritje bolezni. Ko je dosežena kronična faza, je erlihioza običajno že dosegla kostni mozeg. Na tej stopnji je škoda, narejena organizmu, običajno neozdravljiva. Pri psih, ki so v zadnji fazi erlihioze, se lahko pojavijo močne notranje krvavitve, nenadna kap, odpoved srca in ledvic, pretrganje vranice ali odpoved jeter, kar se vse konča z poginom živali. Posebnost te bolezni pa je, da psi pogosto ne izgledajo ali se obnašajo, kot da so v zadnji fazi bolezni, do njihove poslednje ure.

Najpomembnejši način preprečevanja erlihioze (in drugih bolezni, ki jih prenašajo klopi) je učinkovito preprečevanje ugrizov klopov, saj proti erlihiozi (še) ni cepiva. Na voljo imamo več načinov zaščite pred klopi oz. erlihiozo, toda žal nobeno sredstvo ni 100% in vedno obstaja možnost ugriza okuženega klopa oz. možnost okužbe.
 

Najpogostejši način je uporaba sredstev za odpravljanje notranjih in zunanjih zajedavcev v obliki različnih ampul, ki jih iztisnemo psu na kožo (npr: Frontline, Advantix ipd.). Kot zaščito proti klopom lahko uporabljamo tudi druga insekticidna sredstva, ovratnice proti klopom, spreje, eterična olja itd. Vendar ni nujno, da bodo omenjena sredstva delovala kot zaščita proti klopom na vašemu psu, zato je na vas, da opazujete, kaj v vašem primeru najbolje odganja klope.

V »sezoni klopov« po vsakem sprehodu preglejte sebe in psa ter odstranite najdene klope. Za odstranjevanje prisesanih klopov ne uporabljajte olja ali drugih sredstev, ki bi klopa zadušile, ampak ga nežno vrtite v nasprotni smeri urinega kazalca (ali pa uporabite posebno pinceto, ki jo lahko dobite v vsaki trgovini za male živali), dokler klop ne izpade sam od sebe (ne uničite klopa nekje na tleh oz. na način, kjer izteče njegova kri, kajti v krvi se morebiti nahajajo jajčeca, iz katerih se kasneje razvijejo novi klopi).

Prevedla in priredila: Nina Barlič

Vir:

Erlihioza

http://pesjanar.si/index.php/2007/648

Ehrlichiosis - A Silent and Deadly Killer http://home.earthlink.net/~hawkeye87/Ehrlichiosis%20Page.htm#What