Knjige

PRVA POMOČ ZA PSA IN NEKATERE BOLEZNI PRI PSIH - Aleksandra Domanjko Petrič

ZALOŽBA DEBORA, LJUBLJANA

Format: 12 × 18 cm, 152 strani, večbarvni tisk, broširana vezava.

Cena: 19,90 €

Knjiga lastnikom in skrbnikom psov želi pomagati ob nesrečnih oz. bolezenskih dogodkih, ko se je treba hitro odzvati. Ponuja številne napotke za oskrbo poškodovanega oz. bolnega psa, kakor tudi preventivne ukrepe, da bi do nesreče oz. bolezni čim manjkrat prišlo. V knjigi sta predstavljeni tudi temeljna pasja anatomija in fiziologija. Lastnikom in skrbnikom psov pa bo prišel prav tudi seznam slovenskih veterinarskih klinik in ambulant.

 


 

101 NAČIN ZA VEČ AKTIVNOSTI Z VAŠIM PSOM - Kyra Sundance

ZALOŽBA DEBORA, LJUBLJANA

 

Prevod: Dora Debeljak

Format: 17,8 × 22,9 cm, 208 strani, večbarvni tisk, šivano, broširano.

Cena: 29,50 €

Vedno se je težko spraviti h gibanju in prekiniti ustaljene navade, vendar psi znajo poskrbeti, da se v dejavnostih, ki jih izvajamo z njimi, bolj zabavamo. Fotografije, ki jemljejo dih in preprosti opisi vas bodo navdihnili za nove dogodivščine s svojim psom. Pri vsaki dejavnosti pa se pojavlja tudi razdelek »lotite se«, v katerem se boste naučili tistih veščin, s katerimi vam bo zares uspelo!

ODLIČEN ODNOS S PSOM

Ste ljubitelj psov. Zato želite poskrbeti, da vaš pes lepo živi, radi ga vključujete v vse tiste dele svojega življenja, v katere ga lahko. S psom ne delujete le v smeri vzpostavljanja nekega odnosa, ampak v vzpostavljanju odličnega odnosa.

Zato, da vzpostavimo odličen odnos, ni dovolj, da prinesemo domov pasjega mladička ali da se prijavimo na prvo uro šolanja.

  • Vezi se tkejo pri skupnih fizičnih, mentalnih in čustvenih izkušnjah.
  • Odlični odnosi se vzpostavljajo preko dela, sodelovanja, izzivov, navdihov, navdušenja nad doseženimi cilji in tolažbe ob nedoseženih. Odlični odnosi se vzpostavljajo skozi komunikacijo in ko zanesljivo zadostimo potrebam drugega.

Nekateri od vas, ki berete to knjigo, imate domačega ljubljenčka, nekateri ste na področju pasjih športov šele začetniki, drugi že izpopolnjeni tekmovalci in vodniki psov, tretji pa samo uživate v družbi svojega psa. Ne glede na to, kakšen prostor ima v vašem življenju pes, pa lahko na večnačinov postanete aktivnejši z njim –naučite ga novega športa, poiščite dejavnost, v kateri oba uživata, delajte z njim, zaposlite ga, postavljajte ga pred preizkušnje, sledite skupnim ciljem, peljite ga s seboj, preživljajte veččasa z njim in med vama vzpostavljajte globljo vez. Tako se vzpostavljajo odlični odnosi. Psom ni do tega, da bi cele dneve poležavali na kavču. Psi hrepenijo po novih izkušnjah in imajo radi cilje, za katere si prizadevajo. Hočejo, da jih česa naučimo, hočejo se mučiti na fizičnih in mentalnih tekmovanjih ter okusiti sladkost uspeha!

V tej knjigi je prikazana 101 aktivnost, ki vas bo navdihnila, tako da boste večino z veseljem preizkusili. Že res, da vas pri športih motivira cilj, vendar pa je najboljša posledica pasjega urjenja vez, ki se stke pri skupnem delu. Zaupanje in duh sodelovanja, ki se pri tem vzpostavita, ostaneta z vami do konca življenja. Skupaj s svojim najboljšim prijateljem ste poplačani na tej poti, uspeh pa se meri v nasmeških, laježih in z mahanjem repa. Ne bodite tako zelo osredotočeni na cilj, da bi zamudili radosti, ki jih s seboj prinaša ta pot. To je le začetek najboljšega odnosa, ki ga lahko imate s svojim psom!

 


PASJA INTELIGENCA - Stanley Coren

ZALOŽBA DEBORA, LJUBLJANA

 

Prevod: Dora Debeljak

Ureditev in spremna beseda:Janislav Peter Tacol

Format: 167 × 223 mm, 344 strani, enobarvni tisk, risbe in fotografije, trda vezava

Cena: 18,17 €

Razburljiva knjiga, ki temeljito spreminja pogled na človekovega najboljšega prijatelja.

Kako pameten je vaš pes?

Ste se kdaj spraševali, kaj se resnično dogaja v glavi vašega psa? Zdaj lahko izveste! V tej prenovljeni in izpopolnjeni izdaji priljubljene knjige Stanley Coren, psiholog in večkrat nagrajeni vaditelj psov, ponuja vznemirljiv pogled na inteligenco naših najstarejših in najbližjih živalskih družabni­kov. Ugotovitve, ki jih navaja v knjigi, temeljijo na znanstvenih raziskavah zadnjega desetletja in intervjujih najboljših vzrediteljev in vaditeljev, kot dolgoletni ljubitelj in poznavalec psov pa je dodal tudi svoja opažanja. Knjiga je nova, bogato dopolnjena in spremenjena izdaja.

Ali psi res razmišljajo? Ali se zavedajo tako kot ljudje? Ali lahko trdimo, da imajo psi inte­ligenco? Kakšna je narava pasjega spomina? Ali se psi lahko sporazumevajo z nami – in če se, kako jih lahko razumemo? Ali poznajo občutek krivde, zvestobo in ljubosumje? Ali občutijo žalost in srečo?

Stanley Coren razmišlja o teh in mnogih drugih zanimivih vprašanjih, ki zadevajo človekovega najboljšega prijatelja. Ponuja praktične nasvete za razumevanje pasje telesne govorice in visoko razvitega »jezika« pasjega laježa. Svetuje, kako pripraviti primeren program urjenja, ki bo ustrezal posebnim potrebam vašega psa. V knjigi so tudi znameniti, polemični seznami in lestvice, na kate­rih je več kot 100 pasem razvrščenih glede na delovno in poslušnostno inteligenco, pa tudi glede na posebne naloge, kot so lov, varovanje doma in družabništvo.

Pasja inteligenca je bogata in duhovita knjiga, polna modrosti in anekdot. Z njeno pomočjo boste bolje razumeli vašega psa in tako še bolj uživali ob njegovih navadah, vragolijah in sposobnostih.

 

 


101 PASJI TRIK - Kyra Sundance

ZALOŽBA DEBORA, LJUBLJANA; 2010

 

Prevod: Dora Debeljak

Uredil: Janislav Peter Tacol

Format: 17,8 × 22,9 cm, 208 strani, večbarvni tisk, broširana vezava.

Cena: 29,50 €

 

PREDSTAVITEV

Knjiga svetovno znanih avtoric je postala največja uspešnica, s pomočjo katere lahko vsakega psa naučimo kar sto trikov in še enega za povrh. Knjiga, ki bo vsakega lastnika še bolj povezala z njegovim psom. Odlika knjige so natančni in razumljivi opisi učnih korakov, opremljeni z več kot tisoč nazornimi barvnimi fotografijami.

Bistvo knjige 101 pasji trik se skriva prav v timskem delu – da stvari počnemo skupaj. Kyra in Chalcy se trikov naučita le s pozitivnim pristopom in z motivacijskimi tehnikami. Triki so zabavni, kot del igre, ne pa nekaj, kar je treba opraviti. Pri čisto vsakem se razvije nek vidik mentalnih in fizičnih zmožnosti vašega psa. Med učenjem se krepita zaupanje in prijateljska vez med vami in vašim družabnikom.

Kyra in Chalcy znata vse trike, ki se pojavijo v knjigi – torej, vadili in izvedli sta vse, vseh 100 + 1 točko, zato je knjiga 101 pasji trik polna nasvetov iz prve roke. Obvladata tako mentalne kot fizične trike, zato boste v knjigi našli navodila za vse – od tega, kako psa naučiti šteti, do tega, kako ga naučiti igrati košarko. Preprosta navodila so opremljena z nazornimi slikami. Kyra in Chalcy nista pozabili na nobeno podrobnost.

To in samo to knjigo potrebuje vsakdo, ki svojega psa uči trikov, pa naj z njimi zabava sebe, prijatelje ali velike množice in gledalce nacionalnih TV postaj, tako kot to počneta Kyra in Chalcy.

Samo Kyra Sundance in Chalcy imata dovolj znanja, da sta lahko napisali najboljšo možno knjigo za učenje trikov. Vsakdo, ki pse uči trikov, si lahko šteje v čast, da sta si vzeli čas, ki ga sicer namenjata nastopom, in z nami podelili svoje skrivnosti. Zato uživajte v knjigi, nato pa pojdite ven in se igrajte. Kakor vedno znova pravita Kyra in Chalcy: “Bodite aktivnejši s svojim psom!” (Iz predgovora Bill-a Langworthy-a)

Največja knjiga vseh časov o trikih za pse, s fotografijami za vsak korak!

 


ZDRAVA PASJA KUHARICA - Jonna Anne, Mary Straus, Shawn Messonnier

Založba Modrijan, Ljubljana, 2014

Vas skrbi, kaj je v industrijsko pripravljeni hrani za psa? Se sprašujete, ali vaš ljubljenec dobi vse potrebne hranljive snovi? Če je tako, lahko začnete pripravljati zdrave obroke kar sami.

Knjiga »Zdrava pasja kuharica« ponuja 50 receptov za zdrave, hranljive in okusne jedi, primerne za vse pasme in velikosti psov. V njej boste našli tudi recepte za pse, ki imajo alergije ali potrebujejo posebno dieto, na primer prehrano brez pšenice. V knjigi je vse od prigrizkov do slastnih večerij, pripravite pa jih hitro in poceni.

Vsi recepti vsebujejo:
• podatke o hranilni vrednosti, vključno s številom kalorij in drugimi prehranskimi informacijami,
• podatke o velikosti porcij, da boste glede na velikost svojega psa laže izračunali, kolikšen obrok mu ponuditi,
• komentarje o zdravju in prehrani nutricionistke za pse.

Z obroki iz knjige »Zdrava pasja kuharica« boste zagotovili, da bo vsaka sestavina, ki jo ponudite psu, zdrava in hranljiva, kar bo koristno tako za zdravje vašega štirinožnega prijatelja kakor za vas.

Jonna Anne je izvršna glavna kuharica. Je ustanoviteljica spletne strani Copperpaws in avtorica knjige Škatla zdravih pasjih piškotov. Živi v Hemlocku v državi New York.

Mary Straus raziskuje pasjo prehrano in zdravje ter svojega psa hrani z doma pripravljenimi obroki že od leta 1998. Je lastnica spletne strani DogAware.com in redno objavlja članke v reviji Whole Dog Journal. Živi v zalivskem območju San Francisca.

Shawn Messonnier, doktor veterinarske medicine, je leta 1991 odprl živalsko bolnišnico Paws & Claws. Redno piše članke za veterinarske revije in je avtor več knjig o skrbi za hišne ljubljenčke, med katerimi je tudi Biblija naravnega zdravja za pse in mačke. Je tudi voditelj tedenske radijske oddaje »Dr. Shawn – naravni veterinar« na radiu Martha Stewart Living Radio.

Prevod: Lili Potpara, format: 130 × 200, št. strani: 128, vezava: mehka

Redna cena knjige: 17,50 €

Informacije in naročila: Založba Modrijan d.o.o., Poljanska 15, Ljubljana; e-naslov: silvija.grilc@modrijan.si ali na telefonsko številko 01/236-46-29.

 

 

 


VZGOJIMO PSA UČINKOVITO, A PRIJAZNO - mag. Sabina Stariha Pipan, dr.vet.med.

CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA, 2013

V sredini maja je na naslov kluba prispelo prijazno vabilo na predstavitev novega slovenskega kinološkega priročnika, ki ga je izdala Celjska Mohorjeva družba, nastal pa je pod peresom mag. Sabine Stariha Pipan, dr.vet.med. Z ilustracijami ga je odlično opremila Barbara Dimec, dr.vet.med.

Avtorico bralci revije Moj pes poznamo že dolga leta, saj so njeni prispevki o pasji psihologiji zagotovo ena najbolj branih rubrik v reviji. Razveseljivo je, da je njeno sicer zelo strokovno podkrepljeno pisanje preizkušeno v dolgoletni praksi in zato zelo uporabno prav za vsakega skrbnika psa. Nova knjiga je ravno prav obširna, da jo z veseljem vzamemo v roko, ravno pravega formata, da nas bo spremljala tudi izven doma, ravno prav razčlenjena, da bomo hitro našli odgovor na trenutno vprašanje. Gre za učinkovito, vendar prijazno metodo, ki je zgovorno opisana v priročniku z mnogimi praktičnimi nasveti. Knjiga je kot nalašč za skrbnike bernijev, ki nas t.i. "klasična" šola z uporabo sile spravlja v dvojni obup: ker ne deluje in ker je nesrečen tudi naš pes. Ker še vedno velja, da se učimo celo življenje, je naložba v opisani priročnik vsekakor zelo smiselna in je bodo naši psi zagotovo najbolj veseli.

 Cena priročnika je 16,50 €. Naslov za naročanje: info@celjska-mohorjeva.si oziroma spletna stran: www.mohorjeva.org. Nakup priporočamo!

 


VODJA KRDELA – CESAR MILLAN IN MELISSA JO PELTIER

TEHNIŠKA ZALOŽBA SLOVENIJE, 2012

Po predhodni uspešnici smo aprila dobili še drugo prevedeno knjigo kultnega pasjega psihologa Cesarja Millana. Knjiga, svetovna uspešnica v imenitnem prevodu Boštjana Vidica, dr.vet.med. učinkuje kot priročnik in predstavi niz konkretnih nasvetov za boljše sožitje psa in njegovega človeka. Večina skrbnikov psov najde v svojem ravnanju resne napake, ki sčasoma povzročijo vedenje psa, ki ga ne moremo več obvladati. Pri prebiranju knjige, ki si zasluži, da jo beremo s svinčnikom v roki, spoznamo zgovorne primere reševanja težav skrbnikov.

V knjigi Vodja krdela lahko preberete: 
- Podrobno razlago vseh najpomembnejših načel mirno-odločne energije in kako jo uporabiti v odnosu s psom in z vsemi drugimi okoli nas. 
- Kako lahko pri psu ugotovimo razliko med njegovo "osebnostjo" in možno "nestabilnostjo".
- Cesarjev pogled na odločilno razliko med kaznijo in disciplino. 
- Resnico o pripomočkih za uravnavanje vedenja psov (od povodcev in oprsnic do klikerjev in priboljškov) in kako jih uporabljamo ter Cesarjeve izkušnje z njimi. 
- Odgovore na najpogostejša vprašanja o Cesarju in njegovih metodah. 
- Uspešne zgodbe iz resničnega življenje Cesarjevih strank, gledalcev in občudovalcev - vključno z družino Grogan, skrbnico Marleyja iz filma Marley&jaz. 
- Kako zadostimo potrebam, ki jih imajo posamezne pasme. 
- Kratke napotke, kako postopoma rešimo najpogostejše specifične vedenjske težave, kot so npr. dominantnost ali napadalnost med hranjenjem. 
- Kako dvignemo kvaliteto odnosa z našim psom na višjo raven.

Knjigo, ki jo je izdala Tehniška založba Slovenije, dobite tudi v bolje založenih trgovinah za male živali.


 

ŠEPETALEC PSOM – CESAR MILLAN

TEHNIŠKA ZALOŽBA SLOVENIJE, 2011

Pred koncem leta 2011 je razveselila skrbnike psov, še posebej tiste, ki ne zamudijo oddaj o Cesarju Millanu, legendarnem pasjem trenerju, knjiga »Šepetalec psom« s podnaslovom Vodnik za razumevanje in odpravljanje pogostih težav pri psih. Gre za svetovno uspešnico, ki ne bi smela manjkati v nobeni knjižnici skrbnika psa. Cesar Millan je Mehičan po rodu, ki je ilegalno prišel v ZDA, v deželi neomejenih možnosti pa je s svojim prirojenim posluhom za pasji jezik in bogatimi izkušnjami postal legenda. Vse odgovore in rešitve težav, ki jih imamo skrbniki s svojimi psi, išče in tudi najde v naravi. Njegovo pravilo je, da je potrebno psu najprej zagotoviti tri stvari, ki jim pripadajo: gibanje, disciplino in naklonjenost, v navedenem vrstnem redu seveda.
Prva ugotovitev, ki bralca prevzame, je odkritosrčnost in preprostost, vsebina, ki jo pripoveduje karizmatični in očarljivi Cesar, pa se bere kot zanimiv roman. Zgodbo začenja v svojih otroških letih, ko ga je trop domačih psov na dedkovi kmetiji v Mehiki spremljal na vsakem koraku. Z njimi se nihče ni ukvarjal, pa so vendarle spoštovali pravila krdela. Preko zgodnjih izkušenj s psi spremljamo njegovo rast, učenje in delo. Vsak primer, ki ga rešuje Cesar, je slikovita zgodba ne glede na to, na katerem koncu sveta ga potrebujejo. Zaradi svojih uspehov, predvsem pa zaradi logičnih, psom in ljudem prijaznih rešitev, ki izvirajo iz pravil v naravi, je postal vse bolj priljubljen, druženje s pravimi ljudmi v pravem trenutku pa mu je prineslo svetovno slavo. Kljub temu ostaja preprost, topel, iskren. Njegove stranke, ki ga povabijo v svoj dom, doživijo tudi osebnostno preobrazbo, saj jih nauči uravnoteženosti in samozavesti. To dvoje namreč nujno potrebuje vodnik »tropa«, t.j. skrbnik psa. V svojem Centru za psihologijo psov v Los Angelesu s pomočjo krdela 30 do 40 psov nauči problematičnega psa pravilnega obnašanja. Ljudem prevaja pasji jezik v človeškega, pri tem pa ves čas ohranja visoko stopnjo spoštovanja do živali, ki si delijo planet s človekom že več kot deset tisoč let. Vedno pravi, da uri pse, vendar da hkrati tudi uči njihove skrbnike. Njegove dolgoletne bogate izkušnje pomagajo ljudem, ki imajo neobvladljive pse, prestrašene, agresivne, zlorabljene, posvojence iz zavetišč…. pa vse do razvajenih štirinožnih tiranov, ki so prevzeli poveljstvo v hiši ali celo v soseski. V običajnih razmerah bi marsikaterega psa poslali na uspavanje. Za Cesarja pa ni nemogočih primerov. Knjigo, ki jo je izdala Tehniška založba Slovenije in jo dobite tudi v bolje založenih trgovinah za male živali, boste prebrali na dušek.

 

 


 

HANS GUENTER WOLFF

NAŠI PSI - ZDRAVI S POMOČJO HOMEOPATIJE

ANU ELARA d.o.o., IG

Vse, ki radi sežejo po dopolnilnih metodah zdravljenja, bo razveselila nova knjiga o homeopatiji, ki je prva taka na slovenskem. Eden najbolj branih avtorjev priročnikov o homeopatiji Hans Günter Wolf je prevajan v mnogih državah sveta, celo v Braillovo pisavo, zaradi enostavnega jezika, uporabnega pristopa in širokega znanja. Priročnik je prvič izšel v Angliji leta 1994 in je doživel že 14 izdaj. Tokrat ga je pod budnim očesom homeopatinje dr. Irene Gorišek in Irene Furlan izdala založba Anu Elara d.o.o., namenjen pa je tako veterinarjem kot skrbnikom psov in je zaradi svoje pregledne vsebine uporaben tudi za tiste, ki so na področju homeopatije popolni začetniki. V veselje in izziv bo tistim, ki se globoko zavedajo škodljive pretirane uporabe zdravil in nepotrebnih cepljenj. Uvod nam razjasni temeljne principe homeopatije. Avtor je prvi del knjige posvetil patologiji organov in organskih sistemov, ni zanemaril niti vedenjskih težav niti poškodb. V drugem delu pa so zgovorni opisi primerov, opisi lastnosti posameznih homeopatskih pripravkov in dragoceni izvlečki strokovnih člankov in predavanj, ki so dovolj razumljivi, zelo zanimivi in poučni. Knjiga bo zagotovo ne le privlačno čtivo, ampak tudi vsakdanja spremljevalka pasjih skrbnikov. Naročite jo lahko v trgovini Puppy na Vrhniki na tel. št. 040 135 048 oziroma na e-mail juhart.monja@gmail.com ali  puppy.vrhnika@gmail.com.


 

BARRY J.SCHIEBER
A GIFT TO SHARE - THE STORY OF MORITZ
SILENT MOON BOOKS, SEELEY LAKE, MONTANA

Slikanica o Moritzu govori o bernčku, ki je postal terapevtski pes. Ilustracije zgodbi dodajo krila... ena izmed "must - have" knjig o berncih.

 


 

 

BARRY J.SCHIEBER
AN OPEN HEART - A STORY ABOUT MORITZ
SILENT MOON BOOKS, SEELEY LAKE, MONTANA
BARRY J.SCHIEBER

Moritz pripoveduje zgodbo o svojih dogodivščinah ... in o dobroti. Slikanica za velike in male otroke, ki obožujejo bernije.

 


 

BARRY J.SCHIEBER
A PEACEFUL MIND - TRAVELS WITH MORITZ
SILENT MOON BOOKS, SEELEY LAKE, MONTANA

Moritz pripoveduje zgodbo o svojih potovanjih... in o potrpežljivosti.

 


 

JOŽE VIDIC

ŽIVLJENJE S PSOM

2009, DEDAL, LJUBLJANA

Na področju športne kinologije je knjiga »Življenje s psom« drugo tovrstno slovensko delo po skoraj štirih desetletjih, ki so minila od izida knjige Miroslava Zidarja »O psih«.

Na vprašanje, kaj je navedlo avtorja, da se je odločil napisati knjigo, je Jože Vidic povedal, da je knjiga plod njegovih 40-letnih izkušenj, temelječih na aktivnem ukvarjanju s psi. Kot vodja policijske »pasje šole« na Podutiku si je nabral veliko mero znanja, ki ga je gradil na dolgoletni veterinarski praksi. Vedno si je želel napisati nekaj preprostega in uporabnega za ljudi, in dodaja, da se je potreba po knjigi odrazila še toliko bolj zaradi mnogih vprašanj in klicev skrbnikov psov, ki potrebujejo rešitev svojih težav in odgovore na vprašanja čim prej ali celo takoj. Odgovori so zdaj po alineah zbrani v pregledni in berljivi knjigi, razdeljeni kar na 21 poglavij. Pri posameznih temah avtor ni pozabil mimogrede opozoriti na nekatere zakonske določbe, ki zavezujejo skrbnike psov.

Jože Vidic pravi, da se psov nikdar ne naveličaš: vsak je namreč svet zase in to mu lahko mirne duše verjamemo, saj je izšolal že številne pomočnike za invalide in slepe ter oral ledino na tem področju. Poudaril je, da odgovori, ki jih posreduje skrbnikom psov, marsikdaj zahtevajo odkrivanje novih področij. Kinologija je namreč dinamična veda in se ves čas razvija. »Pes mora vsak teden kakšno »ušpičiti« svojemu skrbniku«, hudomušno pravi Jože Vidic, »njun odnos pa mora biti tak, da se v kritičnem položaju pes vedno pravilno in takoj odzove.«

V pomoč skupnemu življenju človeka in psa , knjiga »Življenje s psom« obravnava vsa področja pravilne nege in vzgoje psa; od priprav celotne družine na prihod novega štirinožnega družinskega člana do njegove prehrane, higiene, sprehodov ter odnosa med psom in otrokom. Pes je igrivo in učljivo bitje, ki sovraži dolgočasje, piše avtor, in za uravnotežen psiho-fizičen razvoj psa poudarja pomen igre s psom ter daje napotke za učenje osnovnih vaj. Ker je za pravilno vzgojo psa pomembno razumevanje različnih stopenj pasje socializacije in govorice psov, so v priročnik uvrščena tudi ta poglavja. Tako kot človek ima namreč tudi pes različna razvojna obdobja, ko se različno odziva na okolje. Gre za pomembna življenjska obdobja, ki se bolj ali manj »dotaknejo« vsakega psa. Zato jih moramo poznati, da se lahko, če je treba, pravilno odzovemo. Avtor veliko pozornosti posveča tudi v zadnjem času vedno bolj izpostavljenim neželenim oblikam vedenja in podaja učinkovite načine njihovega preprečevanja oziroma odpravljanja. Dejstvo je, da se noben pes ne rodi z neželenimi oblikami vedenja, ampak se te razvijejo zaradi napačnih vzgojnih prijemov oziroma vpliva okolja. Poleg opisa najpogostejših bolezni psov, je ob koncu priročnika naveden tudi seznam slovenskih veterinarskih klinik, kinoloških društev in trgovin za male živali. Poleg svaril in nasvetov, ki izzovejo resen razmislek, ne gre prezreti seznama dejstev o ugodnem delovanju psa na ljudi, seveda le, če živi skupaj s svojim človekom.

Avtor čudovitih fotografij je Blaž Košak, fotograf in velik ljubitelj živali, zlasti psov, ki jih že več let lovi v svoj fotografski objektiv. Najraje jih slika v naravi in skuša ujeti ne le njihovo zunanjo podobo, temveč tudi odsev njihovega značaja in razpoloženja. Njegove avtorske fotografije v knjigi »Življenje s psom«pripovedujejo zgodbo, ki jo ustvarjata pes in »njegov človek«, hkrati pa se navezujejo na besedilo in z zapisanim tvorijo celoto.

 


 

NAJLEPŠE ZGODBE O PSIH

1995, MLADINSKA KNJIGA

Knjiga za dolge zimske večere, ko pridete s svojim bernijem s sprehoda in se oba zlekneta pred kamin....

 


 

FRANCE VREG

VEDENJE PSA

1993, Mobo - Kynos, Dedal, Ljubljana

Knjiga je etološki pristop filozofa, doktorja sociologije in komunikacijskih ved, predvsem pa velikega ljubitelja psav, k proučevanju živih bitij. Prof. Vreg je s tem delom utemeljil etologijo na Slovenskem in tako prispeval k znanstvenem proučevanju vedenja živali.

 


 

STANLEY COREN

KAJ VEJO PSI

2009, DEBORA, LJUBLJANA

Knjižica se prebere na dušek in marsikatera zgodba vas bo ganila do solz....

 


 

STANLEY COREN

KAKO RAZMIŠLJAJO PSI

2008, DEBORA, LJUBLJANA

Še ena od Corenovih knjig, ki je izredno poučna in jo je kot kakovosten priročnik zares vredno ne le imeti na knjižni polici, temveč večkrat vzeti v roke.

 


 

BREDA KRALJ

MASAŽA PSOV - prvi slovenski strokovni priročnik

2008, ARA založba d.o.o., Ljubljana

Knjiga je pregledno razvrščena in bogato slikovno opremljena tako, da je tudi manj veščim skrbnikom psov v veliko pomoč pri masaži, najsi bo zgolj za dobro počutje ali kot pomoč pri poškodbah oziroma pri lajšanju kroničnih / starostnih tegob.

 


 

LINDA TELLINGTON - JONES

METODA TTEAM ZA PSE

2008, Založba OKA

Vsak, ki pozna izjemno metodo Linde Tellington (prvo predavanje o tej metodi smo pri nas poslušaliu že leta 1995), je bil knjižice v slovenskem jeziku, za katero je poskrbel prvi licencirani center "Ranč Kaga & Grom", nadvse vesel.

 


 

RACHEL FEDERMAN

TESTIRAJTE SVOJEGA PSA

2008, DEBORA, LJUBLJANA

Iz uvoda: ".. je bolj zabaven preizkus, s katerim ljubeč lastnik psa lahko vidi, kako prilagodljiv, razumevajoč in - nenazadnje - inteligenten je v resnici njegov najboljši prijatelj."

 


 

 

SILVANA VOGEL TEDESCHI

THE BERNESE MOUNTAIN DOG YESTERDAY AND TODAY

2010, EDIZIONI AL TROVANTE

Silvana Vogel je dolgoletna vzrediteljica in skrbnica berncev, ki je po petih letih na prigovarjajnje številnih, ki ne obvaladajo najbolje italijanščine, izdala še prevod svoje prve istoimenske knjige. Z veseljem jo je naš klub premierno predstavil na evropski razstavi psov Euro Dog Show v Celju septembra 2010.

 


 

JOHN GROGAN

MARLEY & JAZ

2008, Založba Tuma, Ljubljana

Podnaslov knjige se glasi "Živeti z nemogočim psom ... in ga imeti rad".  Gre sicer za labradorčka, a podnaslov pove popolnoma vse o vsebini knjige, v kateri se najdemo prav vsi skrbniki bernijev.

 


 

KARMEN ZAHARIAŠ
»TO, PRIDEN!«
2004, samozaložba

Po resnično dolgem času, lahko bi rekli po »sedmih sušnih letih«, je izšla nova publikacija, namenjena skrbnikom psov. Karmen Zahariaš, avtorica knjižice »TO, PRIDEN!«, je dolgoletna inštruktorica šolanja psov v kinološkem društvu Krim v Ljubljani, poznana mnogim kinologom in ljubiteljem psov po sodobnih, prijaznih metodah učenja. Zato ni naključje, da na prvo mesto v knjižici postavi poglavje o vodnikovi avtoriteti – pogoju za uspešno vzgojo in šolanje. Da bi lažje razumeli pasje  razmišljanje in včasih odpravili vedenje, ki skrbniku ne ustreza, je potrebno poznati tudi ostale nagone (krdelni, obrambni), t.j. prirojeno vedenje psa. V knjižici so nanizana najnovejša spoznanja, kako vzgajati psa, ne le v šoli in za tekmovanja, temveč za vsakdanje življenje vsak dan od malih nog na psu zanimiv in razumljiv način.
Knjižica odgovarja na številna vprašanja, je slovar za sporazumevanje skrbnika s svojim psom in hkrati prevaja govorico človeškega telesa v pasji jezik. Pove nam, zakaj je pomembno, da v odnosu s psom nadzorujemo svojo telesno držo, saj vsaka kretnja psu nekaj pove. Pes se (enako kot človek) lahko uči in razmišlja le, če ni v stresu. Pes, ki je prestrašen, se ne uči, ne odloča o svojem vedenju, nima na izbiro možnosti, da se sam odloči, ali bo nekaj naredil prav ali narobe. Vsak pes je osebek zase, splet prirojenega vedenja in pridobljenih izkušenj. »Če svojega psa dobro poznamo, lahko njegovo nagonsko, t.j. prirojeno vedenje, preusmerimo v primerne nadomestne aktivnosti,« piše Karmen Zahariaš. Poleg skrbi za telesno pripravljenost moramo poskrbeti tudi, da bo pes umsko dejaven. »Pes, ki se s svojimi uspehi nenehno potrjuje, je zadovoljen in življenje z njim je prijetnejše. ... Ker pes ni stroj, ki bi ga lahko izklopili, kadar nimamo časa zanj, ampak živo bitje s svojimi posebnostmi in potrebami, se moramo skrbniki marsikdaj sprijazniti z različnimi omejitvami in odrekanji ter temu primerno prilagoditi način življenja. Pa vendar, pasje prijateljstvo vse odtehta.«
V knjižici “TO, PRIDEN! “ so zbrani osnovni napotki za vzgojo in šolanje psov po načelih pozitivne motivacije. Knjižica je osnova za praktično delo v tečajih šolanja psov v KD Krim.

Knjižico “TO, PRIDEN! “ lahko po ceni 15€ naročite na naslovu karmen.zaharias@siol.comTa email naslov je zaščiten pred spam roboti, za ogled morate imeti omogočen Javascript ali po telefonu 041/679-578.


 

PROF.DR.BERNDT GÜNTER
BERNER SENNENHUND
1993 KYNOS VERLAG DR.DIETER FLEIG GMBH

V podrobno napisani knjižici v nemškem jeziku najde bralec vse o pasmi, pasemskem standardu, mnogo nasvetov, kako z mladičem, mladim psom; o negi in vzgoji, o razstavljanju, počitnicah; pisec odgovarja na vprašanje »vzreja: da ali ne?« in opisuje najpogostejše zdravstvene težave bernskih planšarskih psov.

 


 

MARGARET BÄRTSCHI, HANSJOACHIM SPENGLER
HUNDE SEHEN, ZÜCHTEN, ERLEBEN – DAS BUCH VOM BERNER SENNENHUND
1992, VERLAG PAUL HAUPT BERN – STUTGART – WIEN

Avtorica knjige je strosta švicarskega kluba za bernske planašrske pse, oba z soavtorjem sta dolgoletna vzreditelja. V svoji obsežni knjigi na skoraj 800 straneh ponujata podroben opis pasme, veliko pozornosti namenjata zgodovini, genetiki, vzreji. Posebno pozorno je napisano poglavje o vgoji in negi mladičev ter o stopnjah njihovega razvoja. Natančno so opisane in razčlenjene tudi pasemske hibe.

 


 

CHRISTEL FLECHLER
BERNER SENNENHUNDE
1997, PAREY BUCHVERLAG BERLIN

Knjiga zajema tudi opise ostalih treh sorodnih kratkodlakih pasem (Appenzeller Sennenhund, Entlebucher Sennenhund, Gosser Schweizer Sennenhund). Knjiga na kratko zajema vsa pomembna vprašanja, opisuje tudi izbiro pasme, izbiro mladiča in nakup. Kratka, a dovolj informativna knjiga za prvo seznanjanje s pasmo, napisana v nemščini.


 

STANLEY COREN
INTELIGENCA PSOV – PASJA ZAVEST IN SPOSOBNOST RAZMIŠLJANJA
1996, DEDAL, LJUBLJANA


Avtor je psiholog, vaditelj in velik ljubitelj psov, v svoji knjigi, ki je napisana na podlagi dololetnih izkušenj in proučevanj, razkriva nekatere neznanke v obnašanju psov. Za uspešno komuniciranje z njimi je priporočljivo poznati tudi zgodovino nastanka udomačenega psa od prazgodovine dalje, razlike med posameznimi pasmami, pa tudo spoznanja sodobne znanosti. Knjiga opisuje dejstva iz pasje duševnosti, ki se jih doslej še nismo zavedali, po prebiranju knjige pa nam postane marsikaj povsem samoumevno in logično.

 


 

CELINNA DEL AMO
TEŽAVE S PSOM
1999, ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Knjiga predstavlja poglavja:
- vedenje v različnih razvojnih obdobjih
- temelji vzgoje
- težavno vedenje: strah, napadalnost, težave s čistočo, težave pri hranjenju, težave pri spolnem vedenju, težave pri vzreji, težave, povezane z avtomobilom, prisilna dejanja…
- program vadbe za odpravljanje določenih težav

Za vsako težavo avtorica sistematično navaja opis težave, vzrok, preprečevanje in predlog za odpravljanje. Pregledna, uporabna in dobro opremljena sodobna knjiga.

 


 

STANLEY COREN
GOVORITE PO PASJE – UMETNOST SPORAZUMEVANJA MED ČLOVEKOM IN PSOM
2001, DEBORA, LJUBLJANA

Iz spremne besede Miroslava Zidarja: “Mirno lahko rečem, da je Corenov vodič k umetnosti sporazumevanja med človekom in psom – pa tudi med psi samimi – zakladnica znanja, ki bi morala biti, če že ne v glavi, pa vsaj pri roki vsakemu lastniku psa, še sploh pa tistemu, ki se hoče lotiti vzgoje ali šolanja psov.” Če še dodamo, da je prevod delo Branka Gradišnika, postane branje knjige odkrivanje novih svetov in – novih izrazov.

 


 

GERD LUDWIG
THE BERNESE AND OTHER MOUNTAIN DOGS
1995, BARRON'S EDUCATIONAL SERIES

VSE O NAKUPU, NEGI, PREHRANI, VZREJI, OBNAŠANJU IN ŠOLANJU...
Knjižica opisuje vse, kar je skupno vsem štirim švicarskim pasmam, hkrati navaja značilnosti vsake pasme posebej. Poglavja so kratka in pregledna, zajema vsa osnovna znanja vključno z nasveti glede cepljenj, prve pomoči, vzreje nege dlake... V knjižici je mnogo barvnih fotografij in nazornih skic, ki so brez dvoma v pomoč vsakemu skrbniku bernija.

 


 

SHARON CHESNUTT SMITH
THE NEW BERNESE MOUNTAIN DOG
1994, HOWELL BOOK HOUSE, NEW YORK

Avtorica predstavlja bernskega planašrskega psa v ameriških očeh in razvoj pasme v Ameriki. Več poudarka daje razstavljanju in ameriškim vzrejnim linijam. Natančneje opisuje vleko vozičkov in sledenje kot tekmovalni disciplini, zahteve in dosežene rezultate posameznih psov, prav tako tudi učenje poslušnosti. Natančneje je opisan način za ocenjevanje mladičev v starosti, primerni za oddajo.

 


 

GINA SPADAFORI
DOGS FOR DUMMIES
2001, HUNGRY MINDS, INC.

Knjiga iz serije znanih uspešnic ... za telebane. Množica informacij in nasvetov, med katerimi se znajde začetnik in tudi izkušen pasji skrbnik najde kaj novega in zanimivega.

 


 

LILIAN OSTERMILLER
BERNESE MOUNTAIN DOGS
1993, T.F.H. PUBLICATIONS

V knjigi bralec najde veliko večino splošnih nasvetov za nego in oskrbo psa, vse je opremljeno z nazornimi fotografijami, ilustracijami in tabelami. Veliko pozornost namenja avtorica opremi, namestitvi, prehrani, pa tudi zdravju in negi. Redko zasledimo tako natančen opis zobne nege in preventive.

 


 

DR. MALCOM B. WILLIS
THE BERNESE MOUNTAIN DOG TODAY
1998, RINGPRESS BOOK, UK

Dr.Willis je knjigo posvetil svojima psu Ch. Carlacot Genesis at Nellsbern in psički Nellsbern Casablanca. Za prvega je zapisal, da je bil najboljši pes, ki ga je kdaj koli poznal, za skupno življenje, in za drugo, da je prekmalu sklenila svoje življenje, čeprav je tako veliko dala.
Knjiga je v večji meri namenjena bolj temeljitim in radovednim skrbnikom bernijev, veliko pozornost namenja genetiki in vzreji, pa seveda tudi zdravju. Dr.Willis, ki je dolga leta vodil klub v Veliki Britaniji in raziskoval zdravstveno stanje psov na Otoku, je veliko pozornost namenil tudi bolezni današnjega časa – raku oziroma malignim tumorjem. Navedel je dokazano trditev, da je eden od vzrokov za maligna obolenja tudi stres, za katerega so bernski planšarski psi zaradi svojega mehkega značaja bolj občutljivi kot večina drugih pasem. Zelo lepo je opisan tudi značaj pasme v poglavju »Živeti s svojim bernijem«, kar daje zagotovilo, da je dr.Willis ne le poznavalec, temveč tudi ljubitelj pasme.

 


 

PETRA GRELL – HANSOHM
DOMAČA PASJA KUHARICA
2002, KRES ZALOŽBA

Malo za šalo in veliko zares: tudi kuža rad dobro in zdravo je. Poleg podatkov o vsebnosti in značilnostih hrane, o prehranskih potrebah v posameznih obdobjih ... še kup slastnih receptov – tudi za praznične jedi.

 


 

DESMOND MORIS
ZAKAJ PES MAHA Z REPOM
RESNICE IN ZMOTE O VEDENJU PSOV
1990, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA

Zakaj psi lajajo? Zakaj prestrašen pes stisne rep med noge? Zakaj mladi psi grizejo copate? Ali imajo psi šesti čut? Zakaj nekateri psi lovijo lasten rep? Zakaj ptičar pokaže lovcu divjad?
Odgovore na ta in še mnoga druga vsakdanja vprašanja najdete med nevsakdanjimi trditvami Desmonda Morisa.

 


 

SILVANA VOGEL TEDESCHI
IL BOVARO DEL BERNESE IERI E OGGI
2005, EDIZIONI AL TROVANTE

V Italiji je izšla ena boljših knjig o bernskih planšarskih psih, sistematična, pregledna, obširna v informacijah, sodobna. Tudi za tiste, ki italijanskega jezika ne obvladajo, je razumljiva in slikovno bogata. Avtorica, ki je hkrati vzrediteljica, je jeseni leta 2010 izdala tudi angleški prevod.

 


 

BERNDT GUENTER
THE BERNESE MOUNTAIN DOG – A DOG OF DESTINY
1993; 5th ed. 2004; KYNOS VERLAG DR.DIETER FLEIG GmbH
MUERLENBACH / GERMANY

Knjiga, ki jo je v angleškem prevodu izdal nemški poznavalec, sodnik, vzreditelj in fotograf dr.Bernd Günter, je neponovljiva zbirka poglavij, ki obsegajo vse, kar morate vedeti o svojem berniju. Poleg tega, da je knjiga napisana v avtorjevem značilnem stilu in prepričanju, da je »berni poseben pes za posebne ljudi«, je opremljena s fotografijami, ki jemljejo dih in prikličejo solze. Knjiga, ki ne sme manjkati v vaši knjižnici!
Cena : 40.77 USD

 


 

BARRY J.SCHIEBER
NOSE TO NOSE – A MEMOIR OF HEALING
SILENT MOON BOOKS, SEELEY LAKE, MONTANA

To je zgodba ameriškega avtorja Barry-ja J.Schieberja, ki je opisal srečanje z bernijem, svojo odločitev za nakup mladiča v Švici in njegovo pot do terapevtskega psa, ki obiskuje paciente ameriške bolnišnice. Kdor živi z bernijem, je te občutke že preizkusil v praksi, sicer pa se knjižico prebere na dušek in je vredna nakupa.
Cena: 16.95 USD

 


 

DR. BRUCE FOGLE
KAJ SE DOGAJA Z MOJIM PSOM?
2003, MLADINSKA KNJIGA, LJUBLJANA

Iz uvoda: »Vsakega psa kdaj doleti poškodba ali bolezen, od pasme, spola, starosti, izkušenj in značaja pa je odvisno, kako bo težave prenašal. Če želite ugotoviti, kaj se dogaja z vašim psom, morate vedeti, kako ga pregledate in na kaj morate biti pozorni pri pregledu. Zelo pomembno je, da poznate osnovne načine ravnanja ob nezgodah in nujnih primerih, ko so dajanje prve pomoči, umetnega dihanja, masaža srca in podobno, saj lahko psu z njimi rešite življenje.«

 


 

DENISE FLAIM
THE HOLISTIC DOG BOOK
2003, HOWELL BOOK HOUSE, USA

Holistična, celostna medicina je po spoznanjih mnogih veterinarjev in skrbnikov psov tista prava, ki obravnava psa kot celostno bitje in išče rešitve za njegovo zdravje in dobro počutje tako, da poišče vzroke težav, ne pa, da le zdravi njihove posledice. Knjiga zajema osnovne informacije o novih pogledih na prehrano, herbalno medicino, homeopatijo, tradicionalno kitajsko medicino, terapijo dotika, Bachove cvetlične esence... in nenazadnje revolucionarna odkritja v zvezi s cepljenji, alergijami, rakastimi obolenji.


 

MONIKA WEGLER

PASJI MLADIČKI ODKRIVAJO SVET

2006, IN OBS MEDICUS, PTUJ

(»Hundekinder entdecken die Welt, Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Münchern, 2004)

»Izkušnje, ki si jih pasji mladič pridobi v prvih mesecih življenja, odločajo o tem, ali se bo iz njega kasneje razvil prikupen, uravnovešen družinski pes ali problematičen pes. V tem priročniku spremljamo štiri pasje mladiče mešančke od kotitve do privajanja v novem domu. Izjemne fotografije predstavljajo raznolike načine vedenja pasjih mladičev. Veliko v praksi preizkušenih navodil in koristnih namigov, kako svoje pasje mladiče najbolje spodbujate...«

Priporočamo vsem vzrediteljem in skrbnikom mladih psov!